Личностното развитие: митове и перспективи

Личностното развитие: митове и перспективи

Човешкият живот всякога е движение и път - посока на растеж и падение; арена на сблъсък между полярни елементи в нашето ежедневие. За някои от нас личностното развитие представлява количествен растеж - по-голяма заплата; повече хормони на щастието; по-редовни интимни взаимоотношения ; по-престижен външен вид... За други то е духовно пътешествие, постигане на смисъл и мир със света.

Но заедно с многобройните "жизнени стратегии", личностното развитие си остава индивидуален, уникален път, чието "извървяване" зависи повече от личния опит, отколкото от чуждите модели и убеждения, които живеят в нас (с или без нашето съгласие).

Но кога и как всъщност човек се развива, превръщайки се в по-здрав, по-щастлив, по-пълноценен? Защо на някой от нас “живеенето на живота” им се отдава, докато други играят ролята "жертва на обстоятелствата"? Кои са стратегиите и перспективите към личното "себеосъществяване"? Кои са скритите сили, които управляват развитието ни и как да ги впрегнем да работят за нас, а не да бъдем техни покорни поданици?

На тези и подобни въпроси, ще търсим отговори на лекцията с водещ Стелиян Славов – човек, изследовател, докторант по ”Социална психология”, инициатор на “Вихъръ: пространство за Култура и Изкуство”

Очакваме ви! Вход: свободен ~~~ “Най-голямата слепота, една от най-измамните вредни и опасни илюзии, които ни пречат да бъдем това, което бихме могли да станем и да достигнем високата цел, за която сме предопределени, е да смятаме, че сме цялостни и завършени като личности, че нашата индивидуалност е строго определена. ... Заети с тези миражи ние забравяме за себе си, забравяме да разберем кои и какво представляваме, забравяме да притежаваме себе си.” – д-р. Р. Асаджоли